
Zabrze, jedno z najważniejszych miast województwa śląskiego, nie tylko zachwyca swoją bogatą historią, ale także smakowitymi tradycjami daniami. Kuchnia Śląska, ściśle związana z lokalnym dziedzictwem i kulturą, jest punktem, który musi być na planie każdego miłośnika dobrej kuchni.
Chcesz dowiedzieć się, co warto spróbować w restauracjach w Zabrzu? Czytaj dalej i przekonaj się, jakie wyjątkowe potrawy czekają na Ciebie podczas podróży.
Kluski śląskie – konieczny punkt na Twojej liście dań
Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni śląskiej. Mają formę okrągłych, spłaszczonych kół o średnicy kilku centymetrów. Przygotowuje się je z ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej. Składniki są dokładnie mieszane, aby powstała gęsta, ale elastyczna masa. Następnie formuje się z niej wielkie okrągłe kluseczki.
To danie jest szczególnie cenione za swoją delikatność. Co więcej, komponuje się idealnie z różnorodnymi mięsami. Jest to doskonała alternatywa dla ziemniaków, ryżu lub kaszy. Każde miejsce, które oferuje tradycyjne dania kuchni śląskiej, musi mieć takie kluski w swoim menu. Niezależnie od tego, czy jest to mała knajpka, czy porządna restauracja. Zabrze oferuje ciekawe połączenia ich z innymi dodatkami.
Kuchnia śląska – Zabrze i rolada
Kolejnym ważnym daniem związanym z kuchnią tego regionu jest rolada. Jest to rodzaj pieczeni mięsnej, która przygotowywana jest z mięsa wieprzowego – często w połączeniu z mięsem mielonym wieprzowym lub cielęcym. Tradycyjne rolady śląskie podaje się z sosem pieczeniowym i kluskami, o których wspomniałam wcześniej.
Jest to bardzo popularna potrawa, którą możesz zjeść w restauracjach w Zabrzu. Na stole mieszkańców regionu pojawia się najczęściej podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Stanowi doskonałą i smakowitą alternatywę dla innych potraw mięsnych. Znakomicie połączone smaki i składniki dania nadają mu wyjątkowy charakter i pokazuje, jak bogata i ciekawa jest kuchnia śląska. Zabrze na pewno odkryje przed Tobą jej sekrety.
Modra kapusta po śląsku
Dobre dania cechują się pysznymi dodatkami. Jednym z nich na Śląsku jest modra kapusta. Przygotowuje się ją z czerwonej kapusty. Może być gotowana, duszona, kiszona, pieczona lub podawana w sałatce na surowo. Jej intensywny kolor sprawia, że potrawy są nie tylko smaczniejsze, ale i piękniejsze wizualnie. Bardzo często występuje w restauracjach na Śląsku jako dodatek do potraw np. bigosu, rolady, klusków lub pierogów.
Przygotowując z niej sałatkę, bardzo często dodaje się jeszcze inne składniki, takie jak cebulę, jabłko czy ziele angielskie. Jej obecność na talerzu, to także korzyści dla organizmu, ponieważ jest bogata w minerały, błonnik oraz wiele różnych witamin.
Krupniok – nie mylić z krupnikiem!
Krupniok to wbrew pozorom nie zupa, a danie, które przypomina kaszankę. Przygotowane są z kaszą gryczaną, podrobami, cebulką oraz krwią. Ten ostatni element może wielu osobom, obrzydzić całe dnie. Jednak to właśnie dzięki temu składnikowi cała potraw ma swój charakterystyczny i ciekawy smak. Podawany jest w restauracjach jako samodzielne danie mięsne lub z innymi dodatkami, które wzbogacają całą potrawę. Krupniok jest wyrazistym i nieodłącznym elementem, z którym kojarzona jest kuchnia śląska. Zabrze ma wiele miejsc, z regionalnymi przysmakami, gdzie będzie mógł je spróbować.
Kuchnia śląska? Zabrze? Tak, tutaj zdecydowanie poznasz, tradycyjne smaki! Mam nadzieję, że dzięki temu artykułowi, już bliżej poznałeś smaki regionu. Odwiedzając Zabrze, na pewno musisz zajrzeć do restauracji, które specjalizują się w tych daniach. W centrum znajdziesz kilka ciekawych miejsc, które w swojej ofercie mają nie tylko śląskie potrawy, ale także propozycje z innych krajów świata. Dzięki temu w trakcie swojej podróży poznasz nie tylko kulinarne perełki tego zakątka polski, ale i innych miejsc na świecie!