
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej lub tego kraju, to koniecznie musisz poznać ich najpopularniejsze szynki. Musisz wiedzieć, że słoneczna Italia znana jest nie tylko z makaronu i pizzy. Jej dobra narodowe na tym się nie kończą.
W tym artykule przedstawię Ci najpopularniejsze szynki włoskie. Założę się, że niektóre z nich znasz. Może nawet nie wiesz, że pochodzą z tego kraju! Czytaj dalej i dowiedz się więcej. Wyrusz ze mną w podróż do Włoch!
Włoska szynka parmeńska – najpopularniejszy produkt

Nie można zacząć inaczej, niż od szynki parmeńskiej. Jej nazwa nie jest przypadkowa, ponieważ jej produkcja odbywa się tylko w prowincji Parmy, a dokładniej w regionie Emilia-Romania. Produkuje ją jedynie 200 firm, które stale są kontrolowane przez Consorzio del Prosciutto di Parma – ta organizacja czuwa nad procesem produkcji.
Dlatego trzeba uważać, aby nie zostać oszukanym. Jeśli chcesz skosztować prawdziwej szynki parmeńskiej, szukaj produktów z certyfikatem jakości, oznaczonym symbolem korony.
Jak wygląda produkcja? Wykorzystuje się do niej specjalnie hodowane świnie, które nie mogą być starsze niż 10 miesięcy i ważyć mniej niż 140 kg. Są to bardzo specyficzne warunki, ale to właśnie dzięki ich przestrzeganiu smak szynki jest tak wyjątkowy. Dojrzewa przez około 12 miesięcy w odpowiednio wentylowanym pomieszczeniu.
Te szynki włoskie produkowane w prowincji Parma charakteryzują się łagodnym, ale lekko słodkim smakiem. Produkt zawiera mało tłuszczu, ale dużo drogocennego białka. Co więcej, dostarcza do organizmu witaminy i minerały.
Jak podaje się szynkę parmeńską? Pokrojoną w cienkie plasterki kładzie się na kanapki lub dodaje do sałatek. Będzie także doskonałym dodatkiem do deski włoskich serów w towarzystwie fig, winogron lub oliwek.
Mortadela – szynka z przeszłością

Mortadelę bardzo dobrze znamy w Polsce. Możemy ją kupić praktycznie w każdym sklepie z ladą mięsną. Jednak prawdziwa włoska szynka może zaskoczyć Cię smakiem i aromatem.
W Polsce mortadela najczęściej kojarzy się z tanią szynką, wyrabianą z produktów o niskiej jakości. We Włoszech jest inaczej. Do produkcji wykorzystuje się słoninę i drobno zmielone mięso wieprzowe. Urozmaicona jest różnymi dodatkami np. pistacjami, truflami lub pieprzem.
Włoska szynka wyrabiana była już w czasach starożytnych. Jest częstym przysmakiem, który pojawia się na włoskich stołach podczas śniadań, kolacji oraz uroczystości. Sama mortadela ma piękny różowy kolor z małymi białymi plamkami (tłuszcz) oraz dodatkami.
Jeśli chcesz skosztować prawdziwej włoskiej mortadeli prosto z Bolonii (to miasto jest stolicą tej włoskiej szynki), szukaj oznaczenia IGP na produkcie.
Salami – włoska szynka produkowana w wielu regionach

Kolejna włoska szynka, którą znamy doskonale w Polsce. We Włoszech rodzajów tej szynki jest naprawdę dużo. Podstawowymi składnikami jest mieszanka chudego mięsa (zmielona) i tłuszcz. Najczęściej wybierana do tego procesu jest wieprzowina.
Rozdrobnione mięso mieszane jest z solą, odpowiednimi przyprawami i różnymi dodatkami. A co z procesem dojrzewania? Przebiega od kilku do kilkunastu miesięcy. Salami produkowane jest w wielu regionach. Najsłynniejsze miejsca, to Toskania, Mediolan, Neapol, Wenecja Euganejska.
Jakie są popularnie rodzaje salami z Włoch? Nostrano, Spianata, Milano, Napoli Piccante.
Szynki włoskie są popularne na całym świecie. Większość osób po prostu nie wie, że są produkowane w tym kraju. Mam nadzieję, że ta krótka podróż do słonecznej Italii uświadomiła Ci, że popularne w naszym kraju wędliny, to produkty włoskie. Wybierz produkty potwierdzone certyfikatami i stwórz małą Italię w swoim domu.