Breaking News

Jak ugotować makaron ryżowy? Praktyczne porady i wskazówki

Makarony są jednymi z najczęściej spożywanych produktów spożywczych. Zazwyczaj w porze obiadowej serwujemy makarony włoskie, dzięki którym możliwe jest przygotowanie pysznych potraw takich jak spaghetti czy lasagne. Nic więc dziwnego, że tak lubimy spożywać makarony. Sklep osiedlowy, wiejski czy supermarket to miejsca, w których zawsze możemy zakupić te produkty

Makaron ryżowy – jak gotować, by był najsmaczniejszy i z czym można go podawać? Na te i inne pytania odpowiemy w dalszych akapitach tego tekstu.

Od czego zależy to ile gotować makaron ryżowy?

Na rynku dostępne są makarony ryżowe o szerokościach 1 mm, 3mm, 5mm oraz 10mm. Największą popularnością cieszą się te dwa środkowe rozmiary. Im szerszy makaron, tym dłuższego gotowania wymaga.

Najczęściej do dań, które nie mają konsystencji ciekłej, wykorzystuje się makaron ryżowy 3mm. W cięższych daniach mięsnych, które trzeba mocno chwycić, sprawdzają się szerokie makarony 5-10mm. Do zup natomiast świetnie pasuje 1-milimetrowy makaron ryżowy. Jak gotować nitki takiej szerokości?

jak ugotować makaron ryżowy w daniu azjatyckim
Tak wygląda cienki makaron ryżowy po ugotowaniu.

Czas gotowania makaronu ryżowego

Szerokość to jedyny parametr różniący makarony ryżowe dostępne na rynku. Pod względem składu to takie same makarony, sklep czy producent nie gra roli.

Przed wrzuceniem do garnka zapoznaj się z instrukcją producenta – na opakowaniu zawsze jest napisane, ile najlepiej gotować dany makaron. Jeżeli jednak nie masz pod ręką opakowania, poniżej zamieszczamy informację o optymalnej długości gotowania.

Czas gotowania wynosi:

  • Makaron ryżowy 1 mm: 2-3 minuty
  • Makaron ryżowy 3 mm: 3-4 minuty
  • Makaron ryżowy 5 mm: 4-5 minut
  • Makaron ryżowy 10 mm (wstążki): 5-6 minut

Jeżeli używasz grubego makaronu i preferujesz miękką konsystencję, może spędzić w garnku do 7 minut. Nie przekraczaj tej długości gotowania.

Jak ugotować makaron ryżowy? Dwie metody

Makaron ryżowy można przygotowywać na różne sposoby. Oczywiście najpopularniejszym z nich jest zwyczajne gotowanie. Jeśli jednak szukamy odmiennych rozwiązań i doznań smakowych, możemy także zdecydować się na smażenie makaronu ryżowego. To właśnie te dwa sposoby przygotowania tego produktu do spożycia cieszą się największą popularnością.

Makaron ryżowy – jak gotować tradycyjnie by był najsmaczniejszy?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, jednym z dwóch sposobów przygotowania makaronu ryżowego jest tradycyjne gotowanie. Najprostszy, najszybszy, nadaje się do każdej potrawy.

To, jak ugotować makaron ryżowy niewiele się różni od gotowania tradycyjnego makaronu pszennego.

  1. Wystarczy wlać do garnka odpowiednią ilość wody, tak by przykrył nitki. Teraz trzeba postawić naczynie na kuchence i lekko posolić znajdującą się w nim wodę.
  2. Następnie należy zaczekać, aż woda w garnku zacznie się gotować. Dopiero wtedy można umieścić w niej makaron.
  3. W tym momencie należy przykryć naczynie pokrywką lub talerzem i poczekać, aż makaron się zaparzy.
  4. Na koniec wystarczy odcedzić makaron i przelać zimną wodą.

Gotowe! Tylko nie rozgotuj, bo nitki utracą sprężystość, a wtedy całe danie przestanie prezentować się  apetycznie.

ile gotować makaron ryżowy szeroki - wstążki
Pamiętaj, że to ile gotować makaron ryżowy zależy od jego szerokości.

Czy moczyć makaron ryżowy przed gotowaniem?

Nie jest to konieczne, ale moczenie makaronu ryżowego przed gotowaniem może, według osobistych odczuć, poprawić jego smak i teksturę. Moczenie sprawia, że makaron jest bardziej miękki, pomaga mu również wchłonąć więcej smaku z sosu czy bulionu. Najlepiej przetestować, czy bardziej odpowiada Ci smak makaronu wcześniej moczonego, czy od razu gotowanego.

  1. Włóż makaron ryżowy do miski i zalej go zimną wodą.
  2. Odstaw makaron na 10-15 minut.
  3. Odcedź makaron i ugotuj go zgodnie z instrukcjami podanymi powyżej.

Producent powinien poinformować na opakowaniu, czy jego makaron należy moczyć, ostateczny wpływ na efekt może mieć bowiem sposób przetwarzania.

Smażenie makaronu ryżowego

Kolejnym sposobem na przygotowanie makaronu ryżowego jest smażenie. Ta metoda świetnie sprawdza się przy daniach kuchni azjatyckiej. Nadaje makaronowi głębszego smaku i chrupkości.

  1. W pierwszej kolejności powinniśmy rozgrzać na patelni dowolny tłuszcz (może to być m.in. bardzo dobry do smażenia, popularny olej rzepakowy).
  2. Następnie makaron, który wcześniej został ugotowany, należy odsączyć go z nadmiaru wody i wrzucić na patelnię. Bardzo dobrze odsączyć! Woda i rozgrzany olej to niebezpieczne połączenie!
  3. Przykryj patelnię pokrywką, co pół minuty potrząśnij, by potrawa się przemieszała.
  4. Samo smażenie nie trwa długo – 3-5 minut, wystarczy poczekać, aż makaron stanie się zarumieniony.

Warto pamiętać, że im mniejszej szerokości makaron ryżowy posiadamy, tym krótszy będzie czas, przez jaki musimy poddawać go smażeniu. Jeśli już zauważymy, że nitki nabierają złotego koloru, możemy zdjąć je z patelni i przełożyć na talerz.

Makaron można smażyć od razu z dodatkami – wrzuć mięso, warzywa i przyprawy razem z porcją nitek.


To, jak ugotować makaron ryżowy zależy od szerokości nitek oraz oczekiwanego efektu smakowego. Gotowanie w wodzie czy smażenie na oleju? Spróbuj obu wersji, najlepiej z nitkami o różnej szerokości – to robi różnicę.

Jeśli zależy Ci na konkretnym rodzaju makaronu, który nie jest ogólnodostępny, to możesz zamówić go przez Internet. Co prawda nie znajdziesz ryżowego makaronu u takich marek jak np. Veneziana, sklep internetowy z produktami azjatyckimi będzie go jednak miał pod dostatkiem. Próbuj, eksperymentuj!

Autor:

Izabela Niechwiej
Absolwentka Architektury Informacji i miłośniczka mediów społecznościowych. W INTLE zajmuje się prowadzeniem social mediów takich jak Facebook i Instagram oraz tworzeniem unikatowych i interesujących treści na blogi o rozmaitej tematyce.

Dodaj komentarz