
Makarony są jednymi z najczęściej spożywanych produktów spożywczych. Zazwyczaj w porze obiadowej serwujemy makarony włoskie, dzięki którym możliwe jest przygotowanie pysznych potraw takich jak spaghetti czy lasagne. Nic więc dziwnego, że tak lubimy spożywać makarony. Sklep osiedlowy, wiejski czy supermarket to miejsca, w których zawsze możemy zakupić te produkty. Jeśli zależy nam na konkretnym rodzaju makaronu, który nie jest ogólnodostępny, to możemy zamówić go przez Internet np. na stronie oferującej produkty Veneziana. Sklep internetowy to świetne miejsce, w którym możemy zdobyć produkty, których nie znajdziemy w klasycznym sklepie. Jednym z makaronów, które cieszą się dosyć dużą popularnością jest ryżowy. Dlaczego właśnie ten rodzaj makaronu jest tak chętnie wybierany? Gdzie można go zakupić? Jak należy go gotować, by był najsmaczniejszy i z czym można go podawać? Na te i inne pytania odpowiemy w dalszych akapitach tego tekstu!
Makaron ryżowy – co go charakteryzuje?
Zapewne większość z nas kojarzy makaron ryżowy z daniami azjatyckimi. Bardzo słusznie. To właśnie we wschodniej kuchni najczęściej potrawy są przygotowywane w oparciu o ten właśnie składnik. Makaron ryżowy posiada neutralny smak, dlatego też będzie doskonałą bazą do dań zarówno pikantnych, jak i tych słodko-kwaśnych. Oczywiście można go dodawać do rozmaitych potraw, wedle własnego uznania. Jest na tyle uniwersalnym smakowo produktem, że można go serwować niemalże z wszystkim. Makaron ryżowy posiada całkiem prosty skład, w którym możemy znaleźć mąkę ryżową oraz wodę. Ma jasny, niemalże przezroczysty kolor. Jest produkowany w Chinach, gdzie najczęściej jest określany „makaronem długiego życia”. Obecnie już nie tylko Chiny wykorzystują go do przygotowywania przepysznych potraw. Także inne azjatyckie państwa uczyniły go podstawowym składnikiem wielu dań. Niewiele osób wie, że często można go znaleźć chociażby w słynnych sajgonkach. Oczywiście to nie jedynie popularne danie, do którego można go wykorzystać, jednak do sposobów serwowania tego składnika przejdziemy nieco później.
Rodzaje makaronu ryżowego
Biorąc pod lupę makaron ryżowy, nie sposób pominąć faktu, że może on występować w różnych rodzajach. Tego typu produkty różnią się od siebie zwłaszcza szerokością. Na rynku dostępne są makarony ryżowe o szerokościach 1 mm, 3mm, 5mm oraz 10mm. Największą popularnością cieszą się jednak te dwa środkowe rozmiary. Nie są ani zbyt duże, ani zbyt małe, tak więc przyjemnie się je spożywa. Warto wspomnieć, że produkty te są niezwykle zdrowe. Z uwagi na to, że są wytwarzane tylko z mąki oraz wody, nie zawierają ani glutenu ani też cholesterolu. Najczęściej do dań, które nie mają konsystencji ciekłej, wykorzystuje się makaron ryżowy 3mm. Gotowanie tego produktu powinno odbywać się zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu. Najczęściej jednak trwa około 8 minut. Do zup natomiast świetnie pasuje makaron ryżowy 5mm. Jak gotować nitki takiej szerokości? Zasada jest ta sama, co w przypadku węższego makaronu. Najpierw należy dokładnie zapoznać się z treścią znajdującą się na opakowaniu. Niektóre szersze makarony wymagają gotowania jedynie przez 2 minuty, inne natomiast potrzebują troszkę więcej czasu, aby zmięknąć. Nie ma więc uniwersalnej receptury. Wszystko zależy od marki danego makaronu i zaleceń producenta.

Jak przygotować makaron ryżowy? Porady i wskazówki!
Makaron ryżowy jest produktem idealnym, dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Potrawy na bazie tego składnika przygotowuje się całkiem szybko. Można także wykorzystywać mnóstwo przypraw, sosów oraz warzyw, które dodatkowo urozmaicą smak przyrządzonego dania. Warto wiedzieć, że makaron ryżowy można przygotowywać na różne sposoby. Oczywiście najpopularniejszym z nich jest zwyczajne gotowanie. Jeśli jednak szukamy odmiennych rozwiązań i doznań smakowych, możemy także zdecydować się na smażenie makaronu ryżowego. To właśnie te dwa sposoby przygotowania tego produktu do spożycia cieszą się największą popularnością. Z kolejnych akapitów dowiesz się, jak powinien przebiegać proces przygotowania takiego makaronu z wykorzystaniem tych dwóch prostych sposobów gotowania.
Chcesz poznać przepisy na zdrowe i dietetyczne dania? Zajrzyj na www.e-figura.pl!
Makaron ryżowy – jak gotować, by był najsmaczniejszy?
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, jednym z dwóch sposobów przygotowania makaronu ryżowego jest tradycyjne gotowanie. Zapewne wiele osób zastanawia się w tym momencie jak będzie smakował gotowy makaron ryżowy. Gotowanie pozwala wydobyć smak wielu produktów, tak jest i w tym przypadku. Z pewnością w tym sposobie przygotowywania potrawy, której bazą jest ten produkt będą uwielbiały osoby, które lubią przygotowywać proste, ale smaczne potrawy. Aby jednak danie było faktycznie smaczne, należy zdecydować się na zakup produktu znanej marki, jakim jest np. makaron ryżowy Vermicelli. Jak gotować taki produkt, by nie był ani za miękki, ani za twardy? Najlepiej postępować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu, w którym znajduje się makaron ryżowy. Jak ugotować makaron, to żadna tajemnica. Wystarczy wlać do garnka odpowiednią ilość wody, postawić naczynie na kuchence i lekko posolić, znajdującą się w nim wodę. Następnie należy zaczekać, aż woda w garnku zacznie się gotować. Dopiero wtedy można umieścić w niej makaron. Jednak warto wiedzieć, że makaron ryżowy gotuje się w nieco inny sposób. Najpierw należy wstawić wodę w czajniku i poczekać, aż się zagotuje (opcjonalnie może być gotowana w garnku). Następnie wkładamy makaron do pustego jeszcze naczynia i zalewamy go wrzątkiem. W tym momencie należy przykryć naczynie pokrywką lub talerzem i poczekać, aż makaron się zaparzy. Czas parzenia powinien być zawarty na opakowaniu. Na koniec wystarczy odcedzić makaron i przelać zimną wodą. Tak przygotowany makaron z pewnością będzie bardzo smaczny.
Wskazówka:
Zanim zalejemy makaron wrzątkiem, warto namoczyć go w wodzie dosłownie przez kilka minut. Najpierw jednak zwróćmy uwagę na rodzaj makaronu, jaki posiadamy. Tylko produkt tradycyjny, czyli niebłyskawiczny, nadaje się do wcześniejszego namoczenia. Należy trzymać makaron w wodzie, aż do chwili, gdy stanie się odrobinę bardziej miękki.

Makaron ryżowy – zamiast gotowania spróbuj smażenia
Kolejnym sposobem na przygotowanie makaronu ryżowego jest smażenie. Jest to jednak proces wymagający poświęcenia większej ilości czasu, tak więc z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Jak przyrządzić makaron ryżowy w ten sposób? Zacznijmy zatem od początku. W pierwszej kolejności, powinniśmy rozgrzać na patelni dowolny tłuszcz (może to być m.in. olej kokosowy, rzepakowy lub sezamowy). Następnie makaron, który wcześniej został ugotowany lub namoczony, należy dobrze odsączyć z nadmiaru wody i wrzucić go na patelnię. Samo smażenie nie powinno trwać zbyt długo. Wystarczy poczekać, aż makaron stanie się zarumieniony. Warto pamiętać, że im mniejszej szerokości makaron ryżowy posiadamy, tym krótszy będzie czas, przez jaki musimy poddawać go smażeniu. Jeśli już zauważymy, że nitki nabierają złotego koloru, możemy zdjąć je z patelni i przełożyć na talerz.
Jaki makaron wybrać będąc na diecie? – Sprawdź artykuł https://www.mojewirtualnemiasto.pl/2020/12/10/jaki-makaron-wybrac-bedac-na-diecie/ i dowiedz się na której diecie spożywanie makaronu jest dozwolone!
Makaron ryżowy w Biedronce czy w Lidlu – gdzie lepiej go kupić?
Większość z nas zapewne zastanawia się nad tym, gdzie w najbliższej okolicy można kupić dobrej jakości makaron ryżowy. W Lidlu taki produkt dość często można nabyć w cenie promocyjnej. Znajdziemy tam makaron firmy House of Asia o rozmaitych szerokościach. 100 g tego produktu może dostarczyć naszemu organizmowi nawet 1564 kJ oraz 368 kcal. Makaron ryżowy dostępny w Lidlu zawiera także 0,8 g tłuszczu, 0,1g kwasów tłuszczowych nienasyconych, 88,6g węglowodanów 4g cukru, 1,6g białka oraz 0,5g soli. Produkt ważący 200g możemy nabyć w tym sklepie za około 4-5 zł. Lidl to nie jedyny duży sklep, w którym znajdziemy makaron ryżowy. Biedronka także posiada go w swojej ofercie. Produkt tego typu, który możemy zakupić w Biedronce, posiada w 100g: 1473 kJ, 352 kcal, 0,50g tłuszczy, 85g węglowodanów, 0g cukru, 2,1g białka oraz 0,15g soli. Jak więc widać, dwa niby takie same produkty, ale różnią się od siebie wartościami odżywczymi. Warto zwracać na to uwagę podczas zakupów i wybierać te produkty, które najbardziej odpowiadają naszym potrzebom.
Autor:
Izabela Niechwiej
Absolwentka Architektury Informacji i miłośniczka mediów społecznościowych. W INTLE zajmuje się prowadzeniem social mediów takich jak Facebook i Instagram oraz tworzeniem unikatowych i interesujących treści na blogi o rozmaitej tematyce.