Praca kucharza, a także jego pomocnika, jest bardzo ciężka. Wymaga też odpowiedniego ubioru – niezależnie od tego, czy chodzi o mały przydrożny zajazd, czy o potężną luksusową restaurację pięciogwiazdkowego hotelu. Podpowiadamy, jak wybrać dobrą odzież gastronomiczną. Z tego wpisu dowiecie się także, co różni odzież roboczą od ochronnej i jak dobrać odpowiednio robocze ubrania.
Odzież robocza a ochronna
Choć słowa te mogą zostać potraktowane wręcz jako synonimy, to różnica między nimi jest bardzo istotna. Odzież ochronna ma bronić pracownika przed różnego rodzaju zagrożeniami życia lub zdrowia występującymi w jego środowisku pracy. Służą do tego np. hełmy, rękawice czy maski. Z kolei odzież robocza ma nie tylko chronić zdrowie pracownika, ale także, w głównej mierze, jego własne ubranie przed zniszczeniem. Zaliczamy do niej w szczególności bluzy, koszule, kamizelki, kurtki oraz spodnie robocze. Damskie i męskie modele różnią się między sobą rozmiarem oraz krojem, jednak ich nadrzędne zastosowanie pozostaje niezmienne. Wybierając je, zawsze bierzmy pod uwagę charakterystykę pracy. Dopasujmy odpowiedni materiał oraz rozmiar tak, aby nie krępował ruchów pracownika.
Jaka powinna być odzież gastronomiczna dla kelnera?
Wyróżnić możemy kilka elementów, które składają się na odzież gastronomiczną. Ich rodzaj zależy od funkcji wykonywanej przez pracownika. Kelner musi być ubrany schludnie, a jego ubiór nie powinien przeszkadzać w dynamicznym poruszaniu się. Warto, aby koszula kelnerska posiadała dużą przednią kieszeń, w której zmieszczą się notes oraz długopis. Drugim istotnym elementem stroju jest zapaska kelnerska, która chroni spodnie przed poplamieniem.
Fartuchy gastronomiczne i czapki – typowy kucharz z filmu?
Czy rzeczywiście osoba przygotowująca posiłki wygląda tak, jak na filmach – z narzuconym na ubranie fartuchem oraz gustowną, wysoką czapką? Oczywiście, że nie! To tylko część zdecydowanie bardziej złożonego stroju. Jakie są więc jego wszystkie najważniejsze elementy?
Bluza kucharska
Wyróżnia się dużą liczbą praktycznych kieszeni oraz stójką wokół kołnierzyka. To standardowy element każdego kucharskiego stroju. Bluzy kucharskie są bardzo wytrzymałe, nie mną się, a także nie rozdzierają. Muszą być oczywiście odpowiednio dopasowane, inaczej będą utrudniać pracę przy blacie.
Spodnie kucharskie
Podobnie sprawa wygląda ze spodniami kucharskimi. Nie mogą krępować ruchów podczas chodzenia, zwłaszcza w godzinach szczytu, gdy ruch w kuchni jest wyjątkowo duży.
Fartuchy gastronomiczne
To dodatkowa ochrona przed zabrudzeniami, które mogą pojawić się na bluzie kucharskiej. Są dostępne w wielu kolorach, dlatego możemy wybrać taki, którego barwa będzie pasowała do wystroju restauracji.
Buty kucharskie
Zaprojektowane tak, aby ułatwić przemieszczanie się (są antypoślizgowe) oraz chronić stopę przed różnego rodzaju uderzeniami czy oblaniem przez gorące ciecze. Z drugiej strony, zapewniają także odpowiednią wentylację, aby stopa nie pociła się w gorącym kuchennym pomieszczeniu.
Czapki kucharskie
Ich głównym zadaniem jest utrzymanie potraw w pełnej higienie – zapobiegają wpadaniu włosów do jedzenia. Wykonywane są z przewiewnych tkanin, dzięki którym skóra głowy nie poci się.